LANNOITESÄKKIKERÄYS KÄYNNISSÄ TOUKO-ELOKUUSSA 2022

11.5.2022
Lannoitesäkkikeräys

 

Keräysaika: toukokuu-elokuu 2022

Keräyspaikka: Uusjoutsjärventie 200, 19700 Sysmä.
Rekolan sorakuoppa. Uusjoutsjärventieltä opasteet.

Reilu Teko -keräyksessä maanviljelijät voivat toimittaa tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen 4H-yhdistysten keräyspisteisiin, joita on ympäri Suomen. Keräyksen avulla lannoite- ja siemensäkeistä merkittävä osa saadaan kerättyä talteen. Toiminnan pääyhteistyökumppani Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta.

Keräykseen kelpaavat vain muoviset:

Lannoitesäkit:

- Yaran lannoitteiden suur- ja piensäkit, lannoitelavojen suojahuput
- Lantmännen Agron luomulannoitesäkit
- A-Rehun lannoitesäkit

Siemensuursäkit:

- Hankkijan siemensuursäkit
- Lantmännen Agron siemensuursäkit
- Tilasiemenen siemensuursäkit
- Peltosiemenen siemensuursäkit

Rehusuur- ja piensäkit:

- Hankkijan rehusuur- ja piensäkit
- Lantmännen Agron rehusuur- ja piensäkit
- A-Rehun rehusuur- ja piensäkit

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.

Mitään muuta muovia, muita suursäkkejä tai muuta jätettä ei keräykseen saa tuoda. Mahdollinen keräykseen kelpaamaton muovi, vieraat säkit ja muu jäte tulee huolellisesti poistaa lajittelun ja pakkauksen yhteydessä, jotta voimme jatkossakin taata keräämämme kierrätysraaka-aineen korkean laadun.

Yaran suursäkkien tunnistaminen:

Ulkosäkki on pohjaväriltään aina valkoinen ja sivulle tai etikettiin on painettu teksti ”Yara” (myös vanhat säkit, joissa ”Kemira GrowHow”, ”Kemira Agro” tai ”Kemira”)

Varastopisteessä piensäkit lavahuppuineen ja suursäkit on pakattuina lajiteltava omiin kasoihinsa.

Lannoitesäkkejä ei tarvitse erikseen puhdistaa niihin tarttuneesta liasta, hiekasta tms. vaan ne kelpaavat keräykseen sellaisenaan. Sen sijaan mitään vieraita esineitä, kiviä yms. tai muuta muovia ei saa olla joukossa. Pakkausvaiheessa on säkit silmävaraisesti tarkastettava ja asiaan kuulumaton materiaali on poistettava. Jos säkkeihin on jäänyt runsaasti lannoitetta on ne tyhjennettävä.

Katso ohjevideo

Säkkejä kerätään koko maassa joka vuosi touko-elokuun aikana. 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen jo yli 40 miljoonaa kiloa.